25-01-10

Hatsjie - hatsjoem

In de koude wintertijd zijn er heel wat zieke kleutertjes.  De verkoudheden lopen op.  Daarom maken we even tijd om stil te staan bij hygiëne en gezondheid en welke rol de dokters/verple(e)g(st)ers daar bij spelen.  Onze huishoek en het tapijt werden omgetoverd tot 2 grote ziekenhuizen.  Deze werden optimaal gebruikt om te verzorgen.  We leerden natuurlijk ook heel veel bij. Moeilijke woorden:  stethoscoop, bloeddrukmeter.  Wat zit er allemaal in een dokterstas?  Wat is het verschil tussen een pleister en een plakker?  Doet een spuitje echt zoveel pijn?  Kunnen wij ook luisteren naar ons hartje?  En zoveel meer.

Spelen in het ziekenhuis.  Jules en onze kikker werden ook heel goed verzorgd!

kerstmis 186

kerstmis 188

kerstmis 195

 

Juf Charlotte was ziek!

kerstmis 202

kerstmis 209

 

kerstmis 211

 

Werkjes maken rond ziek zijn:  Wonden verzorgen en pleister opkleven, dokterstasje maken, verf spuiten met een spuit en dan rollen met een parel,...  enkele zaken die aan bod kwamen bij dit thema.

kerstmis 218

 

kerstmis 317

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze verpleegster in de klas:  de zus van juf Charlotte:  Charline.  Zij heeft ons vanalles gedemonstreerd.  We beleefden een fijne tijd met haar!

De bloeddruk meten van juf Conny!  We zagen dat alles goed was!

kerstmis 319

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pleisters kleven die we bijna niet konden zien.

 

kerstmis 322

 

De naaldemmer waarin alle gebruikte naalden in zitten zodat we ons geen pijn kunnen doen of infecties oplopen.

 

kerstmis 327

 

 Voorbereiding van de spuit!  Spannend.

 

kerstmis 329

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waauw die spons krijgt een spuitje!

 

kerstmis 332

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even luisteren naar Chelsey's hartje.  Ja hoor het klopt!

 

kerstmis 337

We beluisterden ook het verhaal van dokter Jules en hebben er veel spelletjes mee gedaan.  1 daarvan was bij elke prent het juiste voorwerp leggen.

kerstmis 316

 

Ziezo, weer heel wat avonturen en dolle fratsen beleefd.  We zijn weer volledig klaar om ons ziekenhuis te verlaten als volleerde dokters/verple(e)g(st)ers en aan een nieuw avontuurtje te beginnen!

19:24 Gepost door juf Sofie | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Wat trek ik aan?

Bij het thema aankleden stonden we vooral stil bij de winterkledij.  Het is dan ook heel koud buiten en we moeten ons warm aankleden.  In de huishoek lagen heel wat jassen, sjaals, wanten en handschoenen.  Die laatste 2 hebben we leren uit elkaar houden:  wanten hebben enkel een duim, handschoenen hebben alle vingers!  We speelden heel wat spelletjes rond de winterkledij.  Zo gingen we op zoek naar 2 dezelfde handschoenen of wanten.  We hebben Jules stapsgewijs aangekleed om naar buiten te gaan.  En nog zoveel meer.  Om niet meer alles kwijt te raken zijn we ook op zoek geweest naar een middel om alles heel goed bij te houden.  Oplossing:  mutsen, sjaals, wanten en handschoenen steken we voortaan in onze mouw van onze jas!  Dit lukt heel goed waardoor wij een groene ster hebben verdiend.  Die is te bewonderen aan het raam in onze kleuterblok!

Bij juf Conny leerde we onze kledij op de juiste plaats te leggen.  Zij tekende ons lichaam over en wij legden er de kledij bij en benoemden dit ook.

kerstmis 163

We maakten een wintermannetje met een muts, wanten en een jas.  De muts hebben we met stukjes wol bekleefd, de jas werd geschilderd en de wanten hebben we met streepjes versierd (voorbereidend schrijven)

kerstmis 151

 

kerstmis 153

 

We leerden ook dat niet elke jas dezelfde sluiting heeft:  rits, drukknoop, knopen of velcro.

kerstmis 166

 

Jules aankleden om naar buiten te gaan was ook heel leuk!  Iedereen kreeg zijn deeltje van de job!  Van slip tot jas en muts en sjaal.

kerstmis 172

 

kerstmis 179

 

Spelen met de kledij was ook heel leuk!

kerstmis 182

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziezo, dit zijn enkele kiekjes en leuke dingen uit het thema wat trek ik aan vandaag.  Op naar een volgend thema vol spannende avonturen.

18:58 Gepost door juf Sofie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-01-10

Winterpret.

In het thema licht en donker stonden we niet alleen stil bij de lichtjes, de dag en de nacht, de kerstboom, ...  maar ook en vooral bij de sneeuwpret.  We hebben enorm veel sneeuw gezien dit jaar.

kerstmis 071

kerstmis 072

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is als het ware een hele mooie afsluiter van het oude jaar.  We hebben heel veel gespeeld in de sneeuw, we maakten ook een grote sneeuwwandeling langs de school.  Niet iedereen was super zot van de sneeuw, maar met z'n allen hebben we de koude toch getrotseerd.  De slee werd bovengehaald en ook de juffen dolden mee.  Kortom dolle winterpret!

 kerstmis 075

Op stap aan de achterkant van de school door de sneeuw.

kerstmis 082

Opgepast dat we niet vallen!!!  Handjes goed vasthouden.

 

kerstmis 083

Even lachen voor de foto!

kerstmis 089

De 3 musketiers in actie.  Ofwel aan het wachten op nummer 4?

 

kerstmis 093

Samen op de slee!  Nog even geduld.

kerstmis 142

Jieha!  Rapper juf Conny, rapper!!!!

14:46 Gepost door juf Sofie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Afscheid van juf Isabelle.

Juf Isabelle is in blijde verwachting van haar eerste kindje.  Zij moest net zoals juf Sofie afscheid nemen van onze kleine kapoentjes.  Bij haar is het afscheid definitief want juf Elvina komt binnenkort in juf Isabelles plaats wegens benoeming.  Hier nog enkele sfeerbeeldjes van een lieve juf!

Haar laatste klasje in Tielt.

vanalles 119

Met juf Ann en juf Ingrid, het vaste team waar ze jaren mee samenwerkte.

 

Afbeelding 498

Afbeelding 496

 

Afbeelding 503

 

Afbeelding 511

 

Afbeelding 512

Dag juf Isabelle, we hebben samen leuke momenten beleefd.  Een hele mooie zwangerschap gewenst van ons allemaal!!!

14:26 Gepost door juf Sofie | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |